Sfântul Mare Mucenic Mina – Făcătorul de Minuni

Motto :
„Pe mucenicul Mina nu-l cunoaste nimeni,
dar l-am vazut toti, caci ni s-a aratat, in vis sau aievea,
pe pamant, in aer si pe apa, noaptea sau ziua,
tuturor celor care l-am chemat in ajutor“ – avva Dorotei.

Astfel reliefa, cu aproape un veac in urma, cuviosul Dorotei, staret al schitului atonit Prodromu, minunata personalitate si tulburatoarea omniprezenta a mucenicului Mina intre crestinii de ieri si de azi ….

De la inceputul drumului nostru pe urmele acestui soare al Bisericii, se cuvine sa observam – ca si o incununare a cuvantului avvei Dorotei – supranumele cu care a fost elogiat, cinstit de catre crestini: Facatorul de minuni.

Multitudinea situatiilor in care Sfantul Mina a intervenit – lamuririle minunate, vietile salvate, bolile tamaduite, pagubele recuperate, procesele castigate, familiile intemeiate, s.a. – nu poate fi amintita decat cu o fireasca discretie …. poate chiar cu sfiala … potrivita noua, celor care indraznim sa pasim pe drumul acesta atat de delicat si tainic, al unei raze din Soare, al unei faclii ceresti, trimise sa lumineze si sa inmiresmeze sufletele si vietile noastre.

Totusi, spre lauda Celui care straluceste in sfintii Sai, o sa incercam sa parcurgem drumul vietii sale, de la nasterea binecuvantata pana in ziua de azi, ramanand, ca o datorie de suflet, celor care vor trai peste veacuri, dupa noi, sa descopere in continuare, minunata lucrare a mucenicului pururea Facator de Minuni.

Viata si martiriul

Despre viata Sfantului Mina, principalele date ne sunt oferite de sinaxarul egiptean. Mama sa, Euphemia nu avea nici un copil. Intr-o zi s-a dus la biserica din Attrib, cu ocazia unei sarbatori inchinate Maicii Domnului. Acolo, vazand parintii cu copiii langa ei, frumos imbracati, de sarbatoare, ea s-a intristat, a suspinat si a lacrimat ingenunchind in fata icoanei Sfintei Fecioare Maria. S-a rugat fierbinte sa mijloceasca in fata iubitului ei Fiu ca sa-i daruiasca si ei un copilas. Atunci, o voce s-a auzit dinspre icoana, spunand “Amen”. S-a bucurat nespus, intelegand ca Domnul si Maica Sa ii auzisera rugaciunile. Intorcandu-se acasa, i-a povestit sotului ei (Eudoxius) cele intamplate iar el a zis: “Fie voia Domnului”.

Domnul, Iubitorul de oameni, le-a daruit un copilas, un baietel pe care l-au numit Mena (Mina), dupa cuvantul “Amen” pe care il auzise mama in fata icoanei. Mai tarziu, fericitii parinti au mai avut un fiu si o fiica.

Sfantul Mina a crescut intr-o atmosfera crestina, beneficiind de o educatie aleasa – parintii sai erau instariti, tatal fiind guvernator militar. Cand Mina avea 11 ani, tatal sau, fiind deja la o frumoasa varsta, s-a mutat la cele vesnice iar mama sa i-a urmat trei ani mai tarziu. Ramanand fara parinti, Sfantul Mina si-a inchinat viata rugaciunii, postului, alergand cu buna nadejde catre Parintele Ceresc, Ocrotitorul orfanilor si Proniatorul celor ce-L iubesc.

Cu timpul, datorita pretuirii pe care toti o aveau fata de el, Sfantul Mina a fost numit in inaltul post pe care-l ocupase tatal sau, conducand cu dreptate si iubire de semeni, fiind pretuit si cinstit de catre toti cei care il cunosteau.

Cand imparatul Diocletian a renuntat la crestinism si a ordonat adorarea idolilor, multi crestini au preferat sa primeasca martiriul in numele Domnului nostru Iisus Hristos.
Sfantul si-a parasit pozitia si s-a retras in desert unde a ramas pentru o perioada de cinci ani, cinstindu-L si iubindu-L pe Dumnezeu din toata inima sa.

Intr-una din zile, a vazut cerurile deschizandu-se si mucenicii purtand cununi minunate. A auzit o voce zicand: “Tot cel ce se osteneste pentru numele Domnului Iisus va primi astfel de cununi”.

Atunci, Sfantul s-a intors in orasul pe care il guvernase, marturisind numele Domnului Iisus Hristos. Stiind ca apartine unei familii nobile, concetatenii sai l-au sfatuit sa se indeparteze de credinta lui, promitandu-i daruri si mariri. Sfantul Mina nu s-a razgandit iar guvernatorul orasului a hotarat sa fie torturat, insa Sfantul a rezistat vitejeste torturilor. Atunci guvernatorul a ordonat sa-i fie taiat capul, sa i se arunce trupul in flacari, iar cenusa sa fie imprastiata in vant. Trupul i-a ramas in foc timp de trei zile si trei nopti, dar nu a suferit stricaciuni.

Dupa trei zile, sora Sfantului a reusit sa-i ia trupul de acolo, dand soldatilor o multime de bani. L-a infasurat intr-un vesmant si intentiona sa il duca in Alexandria, dupa cum o sfatuise inainte chiar fratele ei; avand trupul mucenicesc cu ea, s-a imbarcat pe una dintre corabiile ce mergeau spre Alexandria.

In timpul calatoriei, niste salbaticiuni ale marii au aparut din adancuri si au atacat calatorii de pe vas; acestia erau ingroziti si strigau cu frica mare. Sora Sfantului s-a rugat Domnului si a cerut mijlocirea, ajutorul fratelui ei – ca urmare, din trupul Sfantului au iesit flacari care au ars fetele salbaticiunilor. Acestea s-au scufundat cu repeziciune, iar cand au reaparut, flacarile le-au ars inca o data; dupa aceasta s-au scufundat definitiv.

Cand corabia a intrat in port, locuitorii din Alexandria, in frunte cu Patriarhul Atanasie cel Mare, i-au iesit in intampinare: au purtat trupul sfant cu infiorare, l-au imbracat in vesminte scumpe si l-au asezat in biserica, spre cinstire si inchinare. Dupa ce perioada persecutiilor s-a incheiat, ingerul Domnului i-a aparut patriarhului si i-a spus ca voia Domnului era sa aseze trupul Sfantului Mina pe o camila si sa il scoata afara din oras fara ca cineva sa il calauzeasca; trebuia doar sa urmareasca de la distanta camila pana cand aceasta se va opri in locul hotarat de Domnul. Au mers asa cu totii pana cand au ajuns intr-un loc numit Lacul Bayad din regiunea Marriot. Acolo, ei au auzit o voce zicand: “Acesta este locul unde Domnul doreste sa se odihneasca trupul iubitului sau Mina”. Astfel, au coborat corpul si l-au pus intr-un sicriu pe care l-au asezat intr-o gradina frumoasa iar apoi multe minuni s-au intamplat cu mijlocirea mucenicului.

Dupa o vreme, locuitorii din Pentapolis s-au ridicat impotriva oraselor din jurul Alexandriei. Oamenii se pregateau sa ii infrunte pe barbari si guvernatorul a hotarat sa ia trupul Sfantului cu ei, ca un puternic ocrotitor. A luat trupul in ascuns si cu binecuvantarile Sfantului, i-a biruit pe barbari si s-a reintors victorios.

Guvernatorul, bucuros si recunoscator, s-a gandit sa nu inapoieze trupul Sfantului la locul de unde il luase, vroind sa il duca in Alexandria si sa il puna intr-un loc de cinstire si inchinare. Pe drumul de intoarcere a trecut prin zona Lacului Bayad, locul de unde luase trupul Sfantului Mina. Acolo, camila care purta sfantul trup a ingenunchiat si nu a mai vrut sa se miste, chiar in pofida catorva lovituri primite. Atunci, au mutat trupul pe o alta camila, dar nici aceasta nu a vrut sa plece din loc. In cele din urma, guvernatorul si cei care il insoteau au inteles ca aceasta este vointa Domnului si au facut un sicriu din lemn de esenta tare, in care au pus sicriul de argint.
Apoi, au asezat sicriul la locul sau si cerand binecuvantarea Sfantului Mina s-au reintors in Alexandria.

Descoperirea minunata a sfintelor moaste

Atunci cand Domnul a dorit sa dezvaluie locul unde era trupul Sfantului Mina, a facut-o dupa cum urmeaza: In acele locuri, se afla un pastor care avea un miel bolnav de raie; intr-una din zile, acest miel a alunecat intr-o fantana, un put aflat langa locul unde era ingropat trupul Sfantului Mina. Iesind din apa, mielul s-a rostogolit prin nisipul din acel loc si s-a vindecat pe loc. Pastorul, uimit, a inceput sa ia din nisip, sa il amestece cu apa si sa unga cu el orice miel bolnav si acesta se vindeca imediat.

Vestea miracolelor s-a raspandit cu repeziciune in Imperiul Bizantin, pana cand a auzit si imparatul Constantinopolului (se pare ca este vorba de insusi Sfantul Constantin). Acesta, avea o singura fata care era bolnava de lepra. Imparatul a trimis-o la locul unde era trupul Sfantului Mina ca sa afle de la acel pastor cum se petreceau minunile. Discutand cu acesta, fata a luat nisip, l-a umezit cu apa si s-a frecat pe trup, dormind peste noapte in acel loc. In timpul somnului ea l-a vazut pe Sfantul Mina care i-a zis: “Trezeste-te devreme si sapa in acest loc si vei gasi trupul meu”.

Cand s-a trezit, fata era vindecata si incepand sa sape, a gasit trupul Sfantului. Degraba, a trimis vorba tatalui ei despre cele intamplate. Acesta s-a bucurat nespus, multumind si aducandu-I laude lui Dumnezeu. In semn de recunostinta si nu numai, imparatul a dat bani si a trimis oameni, care au construit o biserica in acel loc, in cinstea slavitului mucenic Mina.

Mai tarziu, in timpul domniei imparatilor romani Arcadius si Honorius, acestia au hotarat construirea unui oras impresionant exact in acel loc, oras care s-a numit Abu Mena (abu – parinte, sfant).

Abu Mena – orasul Sfantului

Acest oras, avea sa devina vestit in intreaga lume crestina, ca un loc de mangaiere, izbavire, tamaduire, ocrotire, salvare. Va fi unul dintre cele mai cautate locuri ale crestinatatii in perioada secolelor V-VII (d. Hr.).

Multimi de oameni bolnavi veneau aici, din cele patru zari ale pamantului, rugandu-l pe marele mucenic sa mijloceasca pentru ei, pentru familiile lor si pentru prieteni – si multi isi aflau rezolvarea problemelor cu care venisera … cu mijlocirea Sfantului Mina.

Vestigii arheologice ale vechiului oras Abu Mena

In semn de binecuvantare, ei duceau de aici (inapoi acasa) niste mici sticlute ceramice, umplute cu apa dintr-un izvor facator de minuni, sau cu ulei de la candela ce ardea langa trupul Sfantului. Pe fiecare fata, era reprezentat Sfantul Mina, purtand o tunica si avand la picioare doua camile. De-a stanga si de-a dreapta capului, era scris in limba greaca: „O AGIOS MENAS” (Sfantul Mina). Aceste sticlute au fost descoperite, de catre arheologi, in diverse locuri, surprinzatoare prin raspandirea lor: Heidelberg in Germania, Milano in Italia, Dalmata in Iugoslavia, Marsilia in Franta, Dengela in Sudan, Ierusalim in Tara Sfanta si la Tomis (Constanta) in Romania.

ticluta teracota – Egipt (sec VI – d. Hr..) (Städtiche Galerie Liebighaus, Frankfurt.)  ticluta teracota – Egipt (sec VI – d. Hr..) (Städtiche Galerie Liebighaus, Frankfurt.)

Din pacate, la venirea arabilor in Egipt, o parte dintre ei au atacat orasul si biserica, acestea fiind distruse si ramanand in timp doar ruinele ….

Cutiuta fildes – ilustrand scene din martiriul Sf. Mina (sec VI – d. Hr.) (British Museum - Londra)

Acum, in acel loc, se afla o impresionanta manastire (construita de raposatul papa Kyrillos VI, conducatorul Bisericii Copte) unde odihnesc, spre vesnica inchinare, moastele mucenicului.

Racla cu sfintele moste ale mucenicului Mina

Minuni din zilele noastre

Cineva, un frate de-al nostru, nu lipsit de umor, spunea: „Sfantul Mina ? Este super-grabnic ajutator”. Am putea intelege: fie ca mucenicul s-a adaptat secolului in care traim, fie ca noi am gasit in sfarsit termenul potrivit (poate putin profan), care ii caracterizeaza alergarea spre cei care ii solicita smeriti si cuminti ajutorul.

Oricum ar fi, credem ca de-a lungul veacurilor, Sfantul a fost alaturi de poporul lui Dumnezeu asemenea unui alt mare Facator de Minuni, dumnezeiescul arhiepiscop al Mirelor Lichiei, blandul si darnicul Sfant Nicolae (a carui intoarcere o asteptam si mici si mai mari, cu acelasi drag si in acest an).

De altfel, cei doi sfinti au cam aceeasi varsta – primele 17 veacuri ale vesniciei – si se intrec, in mod armonios, in ocrotirea si luminarea vietilor noastre. Legat de minunile propriu-zise, am dori sa amintim in rezumat doar cateva, altele pot fi regasite in cartile publicate iar restul (cele nenumarate), te rugam pe tine cititorule, sa le adaugi – dintre cele intamplate tie sau apropiatilor tai – ca multumire tainica, pentru ajutorul la fel de tainic primit. Astfel, din sufletul fiecaruia dintre noi, nu va lipsi nici una, iar mucenicul se va bucura in slava sa pentru fiecare in parte si pentru toti intreolalta.

Sfantul Mina – Aparator al dreptatii

Domnul Aziz Serkis Guirguis, un pensionar, povesteste ca pe durata serviciului sau in Fortele de Politie, a fost acuzat pe nedrept si retinut pentru un proces.
A cerut neincetat mijlocirea Sfantului Mina, cu nadejdea ca nu va fi trecut cu vederea.

Cand cazul a fost audiat, avocatul lui nu a reusit sa mearga si a fost inlocuit de un altul, necunoscut. Acesta a vorbit ceva cu judecatorul, care l-a chemat pe domnul Aziz si l-a declarat nevinovat. Domnul Aziz a fost eliberat si primul lucru care l-a facut a fost sa il caute pe acest avocat si sa il intrebe cine l-a trimis. Dar, nu era nicaieri acel avocat si nimeni nu a putut raspunde la intrebarea domnului Aziz… Acel avocat fusese insusi Sfantul Mina.

Sfantul Mina – Doctor fara de arginti

* Domnul Papadopoulos, cantor la o biserica din Alexandria povesteste ca fiul sau suferea de negi, pe care ii avea pe fata si pe frunte si aratau ca niste lentile maro. Povestea continua asa:

“Aveam o icoana a Sfantului Mina acasa. Fiul meu si-a pus fata pe icoana si s-a rugat fierbinte. Atunci, toate punctele de pe fata i-au disparut, iar fiul meu si-a revenit.
Cand duhovnicul nostru, un parinte imbunatatit, a venit in Alexandria, am mers la dansul sa iau binecuvantare. M-a uimit, spunandu-mi: ’Ce i-a facut Sfantul Mina fiului tau? Nu imi ascunde nimic’.

Am plans de bucurie intelegand ca dansul stia ce a facut Sfantul Mina. Deci, i-am explicat ce s-a intamplat cu exactitate si mi-a spus: ’Sfantul Mina v-a onorat cu vizita lui!’ ”
– S-a intamplat ca fratele unui episcop suferea de ulcer la stomac si trebuia sa fie operat.

Episcopul s-a dus la un batran pustnic si l-a rugat sa mijloceasca pentru fratele lui. Pustnicul i-a spus doar atat: “Il voi ruga pe Sfantul Mina !”
Episcopul s-a dus sa il viziteze pe fratele lui si cand a intrat, acesta (bolnavul) s-a ridicat brusc in picioare si si-a intrebat sotia: “Unde este doctorul care a trecut acum pe aici ?” Sotia i-a raspuns ca nu trecuse nici un doctor.

El a insistat, zicand: “A trecut chiar acum pe langa mine si era imbracat in alb”.
Atunci, episcopul i-a povestit fratelui sau exact ceea ce ii spusese batranul avva.
Doctorul care a fost vazut doar de catre pacient era Sfantul Mina, Facatorul de Minuni si ocrotitorul si ajutatorul tuturor celor care alearga la dansul.
Dupa aceasta vizita, bolnavul si-a revenit complet.

Sfantul Mina – grabnic ajutator

* Odata, s-a intamplat sa se termine faina la Manastirea Sfantului Mina, in vechiul Cairo.

Staretul, parintele Mina, avand mare evlavie pentru mucenic, s-a indreptat spre icoana Sfantului Mina si l-a rugat sa il ajute sa obtina niste faina pentru prescuri.

Parintele Mina i-a dat 25 de piastri parintelui Atanasie, sa cumpere faina dar acesta nu a reusit sa gasesca nicaieri – era criza de faina in acea perioada, in toata tara.
Parintele Atanasie s-a intors la manastire necajit, dar chiar langa usa bisericii a gasit un saculet pentru faina si o cartela care permitea purtatorului sa ridice o punga de faina. Surprins, a luat saculetul si cartela si le-a dat parintelui Mina, relatandu-i intamplarea.

Acesta a mers personal la adresa mentionata pe cartela – un magazin care i-a vandut faina. Mai mult, vanzatorul s-a oferit sa-l duca inapoi la manastire.
In urmatoarele zile, Ministerul Resurselor a acceptat sa acorde manastirii cartele de aprovizionare pentru o cota lunara de faina.

* Cu cativa ani in urma, o doamna din Bucuresti si-a pierdut de mai multe ori actele si dupa indelungi cautari, s-a rugat Sfantului Mina. Avea sa le gaseasca de fiecare data la pangarul Bisericii Ruse, unde mergea de obicei. I se spunea ca “cineva le-a adus aici”. Ea stia sigur ca nu le pierduse in biserica sau in imprejurimi. Dar, probabil asa se gandise Sfantul sa i le “inapoieze”.

Intr-o zi insa, a observat ca nu-si mai gaseste manusile. Atunci s-a rugat iarasi Sfantului Mina dar, de aceasta data, cu indrazneala:
– Sfinte, ajuta-ma sa-mi gasesc manusile! Dar, te rog nu mi le mai trimite prin cineva… Adu-mi-le chiar tu!
Peste cateva zile a ajuns la Biserica Rusa, gandindu-se ca poate, la pangar, isi va gasi manusile cautate. Dar, chiar in momentul in care a intrat in biserica, a simtit ceva cald pe maini. S-a uitat si… manusile pierdute erau chiar pe mainile ei!
Persoana careia i s-a intamplat minunea este o femeie cu capul pe umeri, pe atunci fiind jurist la o mare firma internationala.

Sfantul Mina – biruitor la El-Alamein

O minune cu totul speciala o relateaza inspirat un cunoscut predicator al Bisericii Greciei, mitropolitul Augustin de Florina. Redam fragmentul predicii care surprinde interventia providentiala a mucenicului intr-o batalie importanta a celui de al doilea Razboi Mondial: „Rommel a fost invins si a fost invins de o brigada elina, de 6700 de elini! Acestia, dupa ocupatie, au plecat din Elada. S-au urcat in corabii si s-au dus in Alexandria. Cand au ajuns acolo, Alexandria plangea. “Au venit elinii, ziceau, vom invinge!”… Acestia au alcatuit o brigada de zece mii de barbati. Si au inaintat, au inaintat pana au ajuns in munti, la cca.100 km in vestul Alexandriei. Acolo, stop! I-a oprit Rommel. Si a avut loc o batalie, o batalie puternica, intr-un loc caruia ii spuneau in araba “El Alamein”. “El Alamein” inseamna “locul lui Mina”, deoarece in acea parte este o biserica veche a Sfantului Mina. A ramas istoric acest sat litoral al Egiptului, care dupa cum am spus la inceput, este locul unde s-a nascut Sfantul Mina. Acolo elinii au dat batalia. Si-au facut cruce, au cantat “Aparatoare Doamna”, s-au luptat si l-au invins pe Rommel. Englezii au recunoscut ca impreuna-autor al acestei biruinte era si Sfantul Mina si au zidit o biserica noua acolo, la El Alemein, in Africa. Deoarece acolo, pentru prima data, s-a rupt Axa. In acea noapte, Sfantul Mina a iesit din bisericuta sa si calare pe calul sau alb, in fruntea soldatilor si a demnitarilor elini, a nimicit puterile intunericului si ale pacatului”.

Racla cu sfintele moste ale mucenicului Mina

Sfantul Mina si garda pretoriana

Spre final, vom relata o minune ce apartine inceputului faptelor minunate ale Sfantului dar si unui nou inceput pentru Biserica : se spune ca in noaptea in care a fost martirizat, in palatul imparatului Diocletian, garda pretoriana s-a rasculat … din senin … si l-a detronat pe cel mai crud si inversunat prigonitor al Bisericii lui Hristos.
A fost momentul de cotitura in istoria Bisericii – cand intunericul care incerca sa o cuprinda de atata timp a fost doborat – iar cel care a urcat putin mai tarziu pe tronul imparatesc, a fost nimeni altul decat marele Constantin, eliberatorul crestinatatii.

Astfel, asa cum prin Ioan Botezatorul se incheiase sirul profetilor lui Israel, putem considera ca prin Sfantul Mina s-a incheiat sirul Marilor Mucenici ai Bisericii, luptatori nebiruiti pentru eliberarea din intunericul paganatatii. Acest moment a reprezentat un splendid rasarit de soare, peste altarele sfintite si greu incercate ale Bisericii lui Hristos…, de acum incepand o noua perioada, plina de lumina si prospetime, de dezvoltare si intarire.

Sub aceste noi auspicii, Biserica va tresalta, se va bucura, ii va cinsti si ii va onora cu slujbe, rugaciuni, cantari pe ostasii ei cei mai alesi, care si atunci si acum, lupta neosteniti, alearga, biruiesc pentru Domnul Hristos si pentru oameni.

In loc de incheiere

Consideram potrivit ca elogiul final al dumnezeiescului mucenic sa il aduca Gura de Aur a Bisericii si pastorul ei prea-intelept, Sf. Ierarh Ioan: „Raclele mucenicilor nu sunt altceva decat porturi sigure, izvoare cu ape duhovnicesti, comori pline de bogatii ce nu pot fi jefuite, nici istovite vreodata. Si dupa cum porturile dau multa siguranta corabiilor izbite de valuri multe, cand se adapostesc in sanurile lor, tot asa si raclele mucenicilor dau multa liniste si siguranta sufletelor noastre izbite de grijile lumesti, cand vin alaturi de ele. Si dupa cum izvoarele de apa rece invioreaza trupurile cele ostenite si arse de sete, tot asa si raclele mucenicilor racoresc sufletele cele aprinse de patimi rusinoase; numai vederea lor stinge pofta cea rusinoasa, invidia ce incolteste, mania ce clocoteste si orice alta patima care ar tulbura sufletul nostru. Raclele mucenicilor sunt cu mult mai de pret decat orice comoara. Comorile de bani impresoara de primejdii pe cei ce le gasesc. Daca se imparte in mai multe parti, prin impartire comoara se imputineaza. Cu comorile raclelor mucenicilor nu-i asa: gasirea lor nu-i aducatoare de primejdie, iar impartirea lor nu le imputineaza. Cu totul contrar comorilor de bani. Acestea, dupa cum am spus mai inainte, se micsoreaza daca se impart; moastele mucenicilor, insa, atunci isi arata mai mult bogatia, cand sunt impartite la mai multi. Asa e natura lucrurilor duhovnicesti: cresc prin distribuire, se inmultesc prin impartire. Nu sunt atat de incantatoare gradinile care ofera ochilor privitorilor trandafiri si violete, cat sunt de incantatoare mormintele mucenicilor, care ofera sufletelor privitorilor o bucurie nevestejita si trainica”…

Fie ca mijlocirea, ocrotirea si binecuvantarea Sfantului Mucenic Mina sa fie cu noi cu toti. Slava lui Dumnezeu in veci !

Valeriu R. Bob

Sursa: crestinortodox

Reclame

13 comentarii

Din categoria Printre noi

13 răspunsuri la „Sfântul Mare Mucenic Mina – Făcătorul de Minuni

 1. ana

  Sfantul Mare Mucenic Mina a facut o mare minune si in cazul meu, o adevarata minune si care atunci cand mi s-a implinit am simiti bucurie, fericire dar si un fel de teama caci puterea Sfantului Mina si a Bunului Dumnezeu este imensa. Imi doream sa urmez o noua profesie pentru care accesul este dificil in ceea ce priveste aprobarile prealabile pentru participarea la examen si apoi examenul insusi. M-am rugat Sf. Mina cu toata credinta mea, uneori adormeam plangand rugandu-ma la el, mergeam la Biserica Sf. Mina Vergu din Bucuresti unde atunci cand ma rugam din toata fiinta mea simteam cum prind putere, speranta si curaj sa merg mai departe pentru ca voi reusi. Simteam ca sunt ascultata. Ajungeam acasa si ma apucam sa invat materia de examen care nu era usoara si simteam cum retin mai usor si astfel capatam incredere in mine, iar cand eram deznadajduita pentru ca imi doream sa stiu din ce in ce mai bine materia ma rugam Sf. Mina si parca mi se lumina mintea.
  Am citit acatistul Sf. Mina si l-am rugat sa ma ajute sa reusesc promitandu-i in semn de recunostinta o icoana cu Domnul Iisus Hristos.
  A venit si ziua examenului, si am reusit… am luat 9,20. M-a ajutat! Cand ne-au dat rezultatele i-am multumit din suflet si am venit la biserica sa din Bucuresti cu darul fagaduit.
  Toate aprobarile pe care trebuia sa le obtin anterior examenului au fost obtinute, desi era foarte foarte greu sa le obtin…Si de atunci vin mereu la Biserica a carui hram ii poarta numele ca sa-i MULTUMESC si sa-l rog sa-mi mai fie aproape si sa ma ajute in continuare pentru ca mai am nevoie de sprijinul sau. Am vrut sa povestesc toate acestea pentru ca persoanele care au nevoie de ajutor de la Bunul Dumnezeu, sa se roage din suflet si cu credinta si vor primi ajutor, iar Sfantul Mina este un mare facator de minuni care ii ajuta pe cei sinceri si credinciosi. Eu m-am mai rugat si Maicutei Domnului, Domnului Iisus Hristos, Sf Ciprian, Sf. Parascheva, Sf. Arhanghel Gavriil, Sf Ioan Botezatorul si pot spune cu recunostinta ca m-au ajutat, alaturi de Sf. Mina. Am simtit ca au facut o minune si ca atunci cand eram deznadajduita mi-au dat putere si m-au protejat astfel incat sa mi se realizeze ceea ce imi doream. VA MULTUMESC SI O SA VA FIU RECUNOSCATOARE TOATA VIATA MEA, facand si eu fapte bune celor care au nevoie de ajutor.
  ALILUIA!

 2. oana

  Si pentru mine Sfantul Mare Mucenic Mina a facut o minune. M-a ajutat sa iau un examen greu si foarte important in cariera mea. Am citit 40 de zile acatistul Sf. Mina, m-am rugat din tot sufletul meu cu credinta uneori plangand, am fost la Biserica Sf. Mina Vergu din Bucuresti si pe 11 noiembrie de ziua Sa si m-am rugat Sfantului Mina, Maicutei Domnului, Bunului Dumnezeu, Domnului Iisus Hristos, Sf. Parascheva, Sf. Ciprian, Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Arhangheli Gavriil si Mihail, Sf. Haralambie si Sf. Dumitru. M-am rugat la Acestia pentru ca am simtit ca imi asculta rugaciunile si ca ma vor ajuta. Cred ca are o mare importanta si legatura pe care o simtim cu un anumit sfant, este un sentiment special greu de explicat…..
  Asadar, m-au ajutat sa pot retine volumul mare de informatii, am primit putere sa pot invata si desi m-am rugat sa promovez acest examen (in sufletul meu mi-as fi dorit sa fiu printre primii) si chiar am fost prima pe lista admisilor si am avut o medie foarte foarte mare. La examen, m-am prezentat si mi-au picat niste subiecte pe care mi le-am amintit ca si cum as fi citit dintr-o carte asa cum m-am rugat sa se intample si am simtit protectie de la Sf. Mina, incredere si ca nu sunt singura, ca cineva acolo sus ma apara. Dupa probele de examen am venit la biserica Sf. Mina cu flori sa-i multumesc ca am stiut, sa-l rog sa ma ajute in continuare si de fiecare data am plecat cu increderea ca va fi langa mine.
  I-am promis Sf. Mina ca daca ma va ajuta voi veni la biserica sa-i daruiesc flori si o icoana pictata cu el, lucru pe care l-am facut si ca voi marturisi minunile Sale. Dupa ce am lasat icoana la biserica m-am simtit foarte bine pentru ca am facut ceea ce am promis pentru ajutorul primit. Am lasat flori la biserica si pentru ceilalti sfinti la care m-am rugat, Bunului Dumnezeu, Domnului Iisus Hristos si Maicutei Domnului pentru stiu ca au fost langa mine si ca toti m-au ajutat sa reusesc.
  De asemenea, pentru ca am primit ajutor am promis ca voi face si eu la randul meu fapte bune in viata si ii voi ajuta pe cei care au nevoie de ajutor pentru ca si eu am primit ajutor de la Bunul Dumnezeu cand am fost in nevoie.
  Te rog Sf. Mina sa ma luminezi ca sa pot face fapte bune in viata si sa-mi fi alaturi toata viata. Multumesc pentru MINUNILE pe care le-ai facut in viata mea, pentru ca aceasta nu este singura. Mereu cand m-am rugat cu credinta si din toata fiinta mea m-ai ajutat. ALILUIA! ALILUIA! ALILUIA!

 3. Adriana

  Pentru mine a facut o mare minune. Citeam rugaciunile SF MINA, nu m-am rugat pentru ceva anume, doar pentru linistea sufletului meu; dar intr-adevar a facut o minune pentru mine, am scapat de o datorie si sa fiu sincera nu am sperat ca o sa rezolv. Multumesc SF MINA; citesc acatistul si am nevoie de ajutorul tau, eu, pacatoasa ce sunt,trebuie sa iau o hotarare, nu pot din cauza datoriilor, deschide-mi mintea sa pot rezolva aceasta problema care ma macina zi de zi; nu stiu ce sa mai fac; citesc ACATISTUL, am sa ma rog, stiu ca nu ma parasesti; ESTI, BUNULE SF MINA, in mintea si in sufletul meu, in fiecare dimineata si seara ma gandesc si iti multumesc pentru tot ajutorul tau. FOLOSITOR SI GRABNIC AJUTATOR ESTI, SFINTE MARE MUCENICE MINA!!!

 4. Adriana

  SFINTE SI MARE MUCENICE MINA, MULT-PATIMITORULE! sunt pierduta,esti singura mea nadejde ,nu am casa ,nu am masa ,muncesc cinstit ,multumesc BUNULUI D-ZEU ca sunt sanatoasa,deschide-mi mintea ,un drum sa pot rezolva cu datoriile,te rog sa faci o minune ptr mine.Refuz sa cred ca viata noastra care ne-a dat-o BUNUL D-ZEU sa fie afectata de niste hartii,ajuta-ma BUNULE SF MUCENICE MINA sa pot reusi sa schimb locul de munca acolo unde imi doresc ,sa muncesc cinstit sa pot rade sa fiu multumita sufleteste.Citesc si cinstesc ACATISTUL SF MINA,am incredere sunt convinsa ca ma va ajuta.FII MILOSTIV SI NOUA CARE ITI CANTAM…BUCURA-TE SFINTE MARE MUCENICE MINA MULT PATIMITORULE!

 5. Florentina B

  Buna ziua,

  Sunt in cea mai dificila situatie din viata mea. Nu m-am gandit niciodata ca o sa pot sa ajung asa. Traiesc de luni intregi disperarea, fara nici o solutie, dorm numai cu somnifere, etc…..Stiu ca problema mea se mai poate rezolva doar printr-o minune Dumnezeiasca. Sambata m-am dus la un Omv sa ridic niste bani. Am ramas sa beau un ceai. Mi-am dorit sa merg la Biserica Sf. Mina sa ma rog. Am cautat pe internet sa vad adresa. Am gasit un numar de telefon. Am sunat si normal ca nu a raspuns nimeni. Am zis ca o las pt o alta zi. Uitand-ma catre sosea in partea stanga vad o biserica. Am zis ca merg sa ma rog si apoi plec acasa. Cand am ajuns langa biserica ghiciti care era? Desigur Sf. Mina. Nu mi-a venit sa cred. Sunt sigura ca Sf. Mina m-a chemat la el. Am intrat, am citit acatistul, m-am rugat, dar am facut-o in special ca sa imi dea o ocazie sa ajung la o anumita persoana care ar putea sa ma ajute. Am plecat acasa. Duminica dupa masa aveam nevoie de o penseta. Pe a mea nu o gaseam. Am sunat o cunostinta (asta pt ca eu sunt in vizita in Bucuresti). Am zis ca merg dupa ea. Am inceput sa vorbim, sa ne povestim de ce face fiecare. Din vorba imi vorba ajunge sa pomeneasca numele persoanei pentru care eu m-am rugat. Nu mi-a venit sa cred. Am intrebat imediat daca ma poate ajuta sa ajung la persoana in cauza. Raspunsul a fost ca da, doar ca va trebui sa mai astept din cauza programului incarcat. Mi-a spus ca este o persoana dura…Dar Sf. Mina ii va inmuia inima. O sa revin si cu continuarea. Rugati-va Sfantului si o sa va trimita ajutorul sau.

  Doamne ajuta!

  Florentina B.

 6. DANA

  SFINTE MINA TE ROG AJUT-O PE PRIETENA MEA, MARIANA-GABRIELA SA SE FACA BINE SI SA SE INTOARCA ALATURI DE COPILASUL EI DRAG, CARE O ASTEAPTA CU TOATA DRAGOSTEA SA VINA ACASA. ISI IUBESTE MAMICA MULT SI SE ROAGA LA BUNUL DUMNEZEU SA-I INSANATOSEASCA MAMICA SI SA SE BUCURE SI EL DE EA CA TOTI COPII.
  MULTUMESC PENTRU TOATE DARURILE PRIMITE.
  DOAMNE, AJUTA!

 7. Adriana

  Multumim TIE DOAMNE! Ajuta-ma Sf. Mina, esti singura mea speranta. Tu stii ce e in sufletul meu. Ajuta-ma sa scap de paguba in care sunt; da-mi putere sa merg mai departe; azi am de rezolvat o mare problema cu datoriile; ajuta-ma sa fiu puternica; nu stiu ce voi face, tu esti nadejdea mea. Bucura-te Sf. Mare Mucenice Mina mult patimitorule!

 8. gabriel

  Minune a Sfantului Mucenic Mina
  Sfantul mucenic Mina are un mare dar de la Dumnezeu, acela de a afla lucrurile pierdute. La prima vedere nu e ceva fantastic, dar cat de disperati suntem si necajiti cand ne pierdem un telefon, o cheie, un buletin. Doar cine a patit una ca acestea stie cat este de bine sa ai un “gasitor” si darul acesta al Sfantului Mina e foarte-foarte mare.
  S-a intamplat sa-mi pierd buletinul si dupa ce am citit acatistul Sfantului Mina l-am gasit unde nu m-as fi asteptat, intr-un dulap sub unele lucruri; am pierdut chei, pasaport, etc si dupa de am citit acatistul imediat mi s-au inapoiat, poate ca nu dupa o zi, dupa 2-3, dar Sfantul nu s-a lasat asteptat.
  De data aceasta mi-am pierdut intreg portofelul cu tot ce aveam in el: buletin, carte de credit, bani (1 milion lei vechi) acte PFA, carnet de sofer, etc. Am citit acatistul Sfantului si am stiut ca-l voi gasi in 1-2 maxim 3 zile, fiindca Sfantul NICIODATA nu intarzie. L-am cautat prin casa pe sub pat, m-am gandit ca s-au jucat copiii cu el, pe la servici, prin masina, stiam ca Sfantul o sa mi-l arate. Am zis ca daca in 3 zile nu mi l-a aratat, ceva s-a intamplat, nu a disparut pur si simplu ci a fost luat de cineva. Aceasta nu mi s-a mai intamplat niciodata si pentru prima oara am zis ca citesc acatistul Sfantului de 7 ori. Chiar daca gresesc si e undeva pe aproape portofelul, atunci sa ramana Sfantul dator mie ca am citit acatistul de mai multe ori, si nu eu lui.
  Mi-am facut timp si in zile successive l-am citit de 6-7 ori, nu mai tin minte. La ultima citire ceva mi-a atras atentia si mi-a ramas in minte: intamplarea cu evreul si crestinul: crestinul a nedreptatit pe evreu cu bani si s-a jurat in Biserica lui Dumnezeu ca n-a luat nimic. Si eu m-am gandit ce fapta oribila a facut crestinul. Dar si eu sunt crestin. Oare n-am facut la fel? N-am nedreptatit pe cineva si de aceea am pierdut portofelul?
  Iar cel care a promis lui Dumnezeu sa-I dea un vas de aur Bisericii Sale si l-a dat pe cel mai putin aratos
  Oare eu nu fac la fel ?
  Si atunci mi-am aminitit ca si eu am nedreptatit pe cineva cu 1 milion si 7 sute de mii de lei vechi si nu mai puteam sa-i dau inapoi persoanei respective. Si atunci parintele duhovnic m-a sfatuit sa-i dau la o familie nevoiasa care are nevoie sau la cineva din familie mai sarac care are nevoie de bani. M-am gandit sa tin totusi banii si sa las pe alta data aceasta facere de bine.
  In acel moment al citirii acatistului mi s-a luminat gandul si am zis ca asta am gresit. Mi-am adus aminte de ce am patimit una ca aceasta si “asa imi trebuie” daca am nedreptatit pe cineva. Dupa ce am dat cei 1700.000 lei vechi la un nevazator, la cateva zile (trecusera 3 saptamani de cand am pierdut portofelul) am primit un telefon de la o asistenta sefa de la Spitalul de Psihiatire spunandu-mi ca gasisera intr-un WC portofelul meu (in rezervorul de sus cu apa, care facea un zgomot neobisnuit). Probabil ca cel care mi-a luat portofelul era un hotisor de talie mica, care a luat doar banii (1 milion) si restul actelor le-a lasat. Poate ca era unul din cei care se interneaza des la Psihiatrie, un om al strazii. Nu am continuat cercetarile. Vina era in totalitate a mea. Nu vroiam sa fac necazuri nimanui.
  M-am bucurat mai ales de acte fiindca mi-ar fi fost foarte greu sa-mi refac buletinul (anunt in Monitorul Oficial, mers la Politie, etc) si carnetul de sofer, cardurile.
  Iar ca sa-I multumesc Sfantului, am scris aceste randuri.

 9. Carmen

  Si pe mine m-a ajutat grabnic Sfantul Mare Mucenic Mina .Aveam nevoie foarte mare de bani,pana la salariu mai era timp.insa am fost la biserica Sfantul Mina m-am rugat sa ne ajute cumva sa facem rost de bani.iar saptamana urmatoare salariu a venit mai devreme de data stabilita.a fost ceva neasteptat.Multumim din suflet Sfinte Mare Mucenice Mina si te rugam mijloceste la Dumnezeu ajutorul pt noi in continuare.Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Mina mult-patimitorule.Doamne ajuta!

 10. Mihaela

  Am scris lucrarea de master intr-o alta limba decat cea romana si trebuia cineva sa corecteze greselile de gramatica si sa lectoreze lucrarea. Pretul pot aceste servicii era destul de ridicat pt mine, nu aveam acesti bani; m-am rugat Domnului nostru Iisus Hristos si am inceput sa fac Acatistul Sf. Mare Mucenic Mina.Inca nu au trecut cele 40 zile si persoana care oferea servicii de lectorat mi-a trimis un email si mi-a zis ca intr-o saptamana voi avea lucrarea corectata (septembrie 2013) si ca plata e de acord sa o efectuez de abia in ianuarie anul viitor.

 11. Simona

  Sfantul Mina iti multumesc din suflet. Mereu m-ai ajutat in necazurile mele cand pierdeam cate ceva. Tu esti ajutorul meu care raspunde la rugaciuni. bucura-te Sf Mina pentru mare Lumina Ta. ai facut si faci multe minuni. Nu am cuvinte sa iti multumesc pt mare dragostea ta catre noi. Doamne mare este puterea ta.
  Am pierdut verigheta si nu o gaseam. M-am rugat sfantului Mina sa ma ajute. dupa o saptamana am reusit sa gasesc verigheta. este o minune. Vreau sa ii multumesc Sf Mina pt ajutorul dat.

 12. STANICA

  Citesc acatistul SF.MARE MUCENIC MINA si inca de la inceput am simtit ajutorul sau. Multumesc sfinte ca faci mila cu mine, pacatosul rob al lui Dumnezeu, STANICA; rugati-va si veti vedea puterea SFANTULUI MINA. DOAMNE AJUTA.

 13. ELENA-LOREDANA

  SF.MARE MUCENIC MINA, TE ROG DIN TOATA INIMA AJUTA-MA SA MA CASATORESC CU OMUL DRAG, LUMINEAZA-I MINTEA LUI RAZVAN-CONSTANTIN SI SA REALIZEZE CE A FACUT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s